Gylling Teknikk feirer 40 år!

"Det har vært litt av en reise", sier Sverre Iversen, administrerende direktør.

Starten i 1983

Gylling konsernet ble startet i Sverige av entreprenøren Bertil Gylling i 1912. Det fantes en salgsavdeling i Norge fra 1968, men det var først i 1983 det virkelige eventyret startet. Da ble aksjeselskapet Gylling Teledata AS opprettet, og Sverre Iversen ansatt etter kort tid. Selskapet har gått i pluss siden oppstart, selv når resten av verden har gått litt opp og ned.

Sverre Iversen, nåværende administrerende direktør, husker tilbake: «Da jeg ble ansatt i 1983 så var vi et lite team på 3 personer. Siden den gang har det utviklet seg til å bli et stort konsern. I dag er det 8 selskap i det norske konsernet, hvorav et i Sverige og et i Finland. Med totalt 90 ansatte nærmer vi oss en halv milliard i omsetning. Det har vært litt av en reise.»

Hytter uten strøm

Gylling var blant de første som importerte solpanel til Norge, og hadde fokus på markedet hytter uten strøm. I tillegg til sol og vind for off-grid løsninger, så var det også fokus på batterier og elektrokomponenter. Sol og vind utviklet seg etter hvert til å bli et eget selskap: Sunwind.

Kjøpte batterifabrikk

Gylling begynte å selge Optima-batterier og i 1991 kjøpte de fabrikken i Denver, Colorado, av Gates Energy. Den ble solgt i 1999, og i mellomtiden hadde Gylling tilegnet seg dyrebar grunnkunnskap om kjemi, batteriproduksjon og generell batteriteknologi. Dette gjorde dem godt rustet til årene som fulgte. Lars Henriksen, leder for batteriavdelingen, kommenterer: «Vi er nå et av få firmaer i Norge som har inngående og bred kunnskap om batteriteknologi, og kan bistå kunder med de mest komplisert prosjektene. Vi ser også et økende antall forespørsler fra samfunnskritiske instanser som forsvaret, NSM og e-tjenesten.»

Elektrisk fremtid

Det er mye usikkerhet i markedet, og som alle andre merker Gylling det også, men denne butikken har alltid blitt drevet med en forsiktig optimisme. Norge er i ferd med å elektrifiseres, og batteriteknologi er dermed viktigere enn noensinne. Gylling er klare for nye og spennende prosjekter, i minst 40 år til.