100% av blybatteriene resirkuleres

Bly kan gjenvinnes uendelig og brukes på nytt i produksjon av nye batterier.
Visste du at? Jan Erik med en blybatterier pakket på pall

Visste du at?

De fleste resirkulerer papp og plast hjemme. Kanskje til og med matavfallet der hjemme blir kastet i grønn pose? Vi kjører bort til returstasjoner med glass og hermetikk, og vi panter tomflasker. Vi er stolte over å ha en av de beste panteordningene i verden, og bedre skal vi bli. Visste du at Norge har en veldig god returordning for batterier også?

Batteriretur har siden starten i 1993 samlet inn og gjenvunnet nær 100% av alle start- og industribatterier i Norge. Det er kanskje ikke så mange som tenker på blybatterier som en ressurs, men bly kan gjenvinnes i det uendelige og brukes i produksjon av nye batterier. Ifølge Batteriretur så gjenvinnes nesten 100% av blybatterienes materialer. Snakk om gla’ sak! 

[kilde: batteriretur.no ] 

Som leverandør av batterier plikter Gylling Teknikk å være medlem i en godkjent returordning. Vi tar inn alle typer batterier, sorterer de og oppbevarerer de trygt. Vet du hvilke regler som gjelder for retur av batterier?

Viktig å sortere og pakke i tråd med strenge regler Knappeceller pakkes med vermikulitt for å unngå kortslutning

Viktig å sortere og pakke i tråd med strenge regler

Ikke jeg heller, så jeg gikk en tur på lageret til Gylling, for å snakke med sjef for sorteringen, Jan Erik.

Hvorfor tenker du at det er viktig å samle inn batterier?
Det er jo todelt. Først og fremst tenker jeg at det er viktig at batterier ikke havner opp ute i naturen, fordi de inneholder stoffer som kan være farlige for miljøet. Og så er det jo også slik at en del batterier inneholder stoffer som kan gjenvinnes og bli til nye produkter.

Hvilke typer batterier er det som kommer inn til Gylling?
Vi får inn alle typer batterier egentlig, noe alkaline, samt NiCd og NiMh, men for tiden er det mest blybatterier som leveres. I takt med at Litium blir mer og mer populært så begynner vi å se litt av det også.

Hvem er det som kommer inn med batterier til oss?
Det er stort sett firmaer som er kunder av oss som leverer batterier til oss, men vi tar selvsagt imot fra alle, både firmaer og privat.

Fortell oss litt om gangen i dette. Noen leverer et batteri til oss, hva skjer da?

  1. Vi sørger for trygg oppbevaring
  2. Så sorterer og pakker vi de og gjør klar til henting. Batteriene med ulike kjemier skal gjerne til ulike gjenvinningsverk, så det er veldig viktig å sortere, merke godt og pakke de slik at de får en trygg transport. Vi merker alle gruppene og legger de klare i henhold til reglene som Batteriretur har kurset oss i.
  3. Når vi har 10 paller pakket klare, så kontakter vi Batteriretur som henter de.

 

Paller med blybatterier klare til henting

Er det forskjell på pakking av litiumbatterier og for eksempel knappeceller?
Absolutt. Knappeceller pakkes lagvis i vermikulitt. Litium pakkes for seg selv, og må få spesiell transportmerking.

Er det noen av batteriene som er spesielt farlige?
Åpne eller skadede litiumbatterier må pakkes i egne esker og i vermikulitt. Det samme gjelder eksempelvis elsykkelbatterier. Dette for å unngå kortslutning.

Nå har du nevnt dette med vermikulitt et par ganger, hva er så det?
Det virker støtdempende, og er væskeabsorberende, og sikrer batteriene mot kortslutning. Det kommer i store sekker, og ser ut som store sandkorn.

Les mer om regler og behandling av de forskjellige kjemiene på: batteriretur.no